Willkommen, bienvenue, welcome! Even voorstellen Deel 13

Picture-Taker-1zRZFR

Iris Houtgast ( La Vinia Dans)
Artistiekleider / Produktie / Choreograaf / Danseres

op mijn vierde maakte ik voor het eerst kennis met dans; het Scapino Ballet en folkloristisch danstheater van Mexico. Deze dansvoorstellingen waren voor mij de aanleiding om zelf ook te willen dansen.

Ik begon met klassiekballet bij de gemeentelijke muziekschool Utrecht bij Anneke Goud (tegenwoordig UCK). Al snel was duidelijk dat ik van dansen mijn beroep wilde maken. Ik volgde mijn opleiding aan de Dansacademie van de Amsterdamse Hogeschool vd Kunsten en behaalde mijn HBO diploma in 1991. In de Klassieke dans maar ook de Jazz/Show en Musicaldans kon ik mijn passie het beste kwijt.

Ik danste o.a. bij Barrie Stevens, Maria More (Efteling Sprookjesshow), Wentink Events, De Dutch Don’t Dance Division ( Abdallah en De Notenkraker), Het Danshuis en was showdanseres La Vinia bij de Ome Cor Show Revue (Joris Linssen) Parade en Lowlands.  Verder studeerde ik in Parijs en Cuba (Ballet National de Cuba) en aan de Fontys Dansacademie voor bewegings- en expressietherapeute. 

In 2001 richtte ik mijn eigen bedrijf La Vinia Dans op om zelf dansshows  en dinnershows te kunnen produceren zoals de Circus Baron met Illusionist Celsius en komedie van OlifantTakeOver, Can Can, Le Diner Spectacle bij Brasserie Bresson in Utrecht, de korte dansfilm Can Can, A Parisian Seduction en nu Can Can Dinnershow in de Winkel van Sinkel.

Een fantastische locatie om deze bijzondere dinnershow plaats te laten vinden. En met de komst van de Tour de France mocht dit natuurlijk niet ontbreken.

Als bijscholing volg(de) ik o.a. lessen in London Pineapple Studio’s, New York Broadway Dance Centre, The Edge en Millennium in Los Angeles, Amsterdam Dance Centre ( Margriet van Waveren) en De Henny Jurriëns Stichting.


Mijn eerste woord dat ik als kind leerde in Frankrijk was “La Moutarde”. Waarom? Omdat als ik met mijn ouders op vakantie was in Frankrijk en we ergens uit eten gingen en er stond geen mosterd op tafel, wat eigenlijk bijna onmogelijk was, maar gebeurde dus soms wel. Dan vroeg mijn vader of ik om mosterd wilde vragen: maar wat moet ik dan zeggen? Zeg maar: “Monsieur, la moutarde s'il vous plaît? En ja, hoor dan kwam ik geheid terug met een potje met mosterd.

Picture-Taker-2QUvkJ
Met auto en tent papa en mama, zomervakantie in Frankrijk!